La revista experimental Lalata, editada en Albacete por las artistas Manuela Martínez y Carmen G. Palacios, aparece hoy en la portada del diario The Wall Street Journal. El motivo es que es una de las cuatro publicaciones reseñadas en el artículo 'Reinventing the Magazine', que aborda en fenómeno de la edición experimental en relación a la crisis que actualmente sufren las revistas editadas en papel.
Junto a esta revista en la que cada número es una lata de conservas aparece también la revista española La Más Bella, la sueca T-Post, la estadounidense Visionaire, y la británica Freestyle. Todas ellas son consideradas proyectos de vanguardia que rompen con los tradicionales esquemas de la edición en papel.
Translation into English
The “magazine object” Lalata (“The Can”), produced in Albacete, Spain, by the artists Manuela Martínez and Carmen G. Palacios, appears on the front page of The Wall Street Journal today. This publication is one of four reviewed in the article 'Reinventing the Magazine', which analyses the phenomenon of experimental publications in relation to the crisis suffered by conventional magazines printed on paper.
Along with Lalata, of which every issue takes the format of a can of preserved food, The Wall Street Journal also reviews the Spanish publication 'La Más Bella', the Swedish 'T-Post', the American 'Visionaire' and the British 'Freestyle'. All of these are considered to be avant-garde publications that break away from the traditional printed paper magazine format.
Translated by María José Hernández.